TOKİ’den konut nasıl alınır?

31 Mart 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2045 defa okundu.
TOKİ’den konut nasıl alınır?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Türkiye’de birçok ilde yürüttüğü projelerle ev satışı yapmaktadır. Gelir düzeyi çok yüksek olmayanların ilk tercihleri arasında yer alan bu evlerin sayısı kentsel dönüşüm projeleriyle daha da artmıştır. TOKİ’den konut alabilmek için bazı şartları yerine getirmek ve süreci dikkatli takip etmek gerekir.

Başvuru

TOKİ’den konut almak için öncelikle başvuru yapacak olanların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.

Kişiler söz konusu projenin yapıldığı il ya da ilçede en az 1 yıldır ikamet ediyor olmalıdır. Bu şart sağlanamıyorsa, projenin bağlı bulunduğu İl Nüfus Müdürlüğü’ne kayıtlı olması da yeterlidir.

TOKİ her vatandaşa sadece bir kez ev alma ya da kredi kullanma hakkı verir.

Başvuruda bulunacak olan kişinin, eşinin ve mirasçı çocuklarının üzerine herhangi bir gayrimenkul olmaması gerekir.

TOKİ’de uygulanan yaş sınırı ise 25’tir. Başvuru tarihi itibari ile 25 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Başvuru yapacak kişinin hane gelirinin en fazla 3200 TL olması da şartlar arasındadır. Bu rakam brüt değil, net gelirler üzerinden hesaplanır.

Başvuru şartlarını yerine getiren her vatandaş TOKİ’ye başvurabilir. Başvurular TOKİ tarafından dört ayrı kategoride incelenir. Bunlar; en az %40 engelliler, emekliler, şehit aileleri ya da dul ve yetimler ile diğer adaylardır. Bu kategorilerden herhangi birinde başvuru yapabilmek için kimlik fotokopisi, hak sahipliği belgesi, başvuran engelli ise engelli raporu, emekli ise de emekli kimlik belgesini İdare Başkanlığı’na sunmalıdır.

Seçim Süreci

Başvurular arasından seçim kura yöntemi ile yapılır. Bu kuradan önce engelli vatandaşlar için toplam konut sayısının %5’i, emekliler için ise %25’i kadar kontenjan ayrılır. Bu kontenjanlar ayrıldıktan sonra söz konusu kategorilerdeki hak sahipleri yine kura ile belirlenecektir. Şehit aileleri, dul ve yetimler için sadece kura uygulanacaktır. Diğer adayların başvuruları içinse, toplam konut sayısının elverişli olması beklenir.

Sözleşme ve Ödeme

Başvuruları geçerli olan ve kura sonucu hak sahipliği elde eden vatandaşlar ile idare arasında sözleşme imzalanır. Sözleşmeye göre, hak sahibi belirli bir peşinat verir ve kalan ücret vadelere bölünerek ödenmeye başlanır.  (Kaynak: Nasilkolay.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN