“Sürdürülebilir ekonomi için reform ihtiyacı var”

4 Kasım 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1117 defa okundu.
“Sürdürülebilir ekonomi için reform ihtiyacı var”

Türkiye Müteahhitler Birliği, “Sürdürülebilir Ekonomi İçin Reform İhtiyacı” başlıklı 2015 yılı üçüncü çeyrek analizini açıkladı.

 

Dünya ekonomisinde risklerin ve belirsizliklerin sürekli arttığı, küresel sermayenin “eve dönüş” trendinde olduğu vurgulanan raporda, “Türkiye’nin kırılgan ülkeler grubundan çıkabilmesi için piyasa dostu bir yapısal reform programının hızla ve etkin olarak uygulanması gerekmektedir” denildi.

 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) 3 aylık İnşaat Sektörü Analizi’ni yayımladı. Ekonomi çevreleri ve sektör tarafından merakla beklenen analizde 2015’in üçüncü çeyreğindeki göstergeler ile önümüzdeki döneme ilişkin veriler değerlendirildi.

 

Dünya ekonomisinde risklerin ve belirsizliklerin sürekli arttığı, küresel sermayenin “eve dönüş” trendinde olduğu vurgulanan analizde, Türkiye ekonomisinin de yüksek finansman ihtiyacı nedeniyle kırılganlığını koruduğu kaydedildi. Analizde, “Seçimler sonrası güçlü bir tek parti hükümeti kurulması ile yeni, kapsamlı ve bütünleştirici iç politikaların bir an önce gündeme alınması gereklidir. Koşulların bunca kırılgan olduğu bir süreçte, kararlı, bağımsız ve itibarlı bir para politikası, sakinleştirici ve güven verici işlevini koruyan bir ekonomi yönetimi piyasalarca beklenmektedir. Bu bağlamda, finans çevreleri 2016 ekonomik göstergelerinin 2015 yılından daha olumlu olacağı beklentilerini dile getirmektedir.” ifadesi kullanıldı.

 

TMB raporunda ayrıca şöyle denildi: “Etkin bir ekonomik ve sosyal reform programının uygulamaya konması, sektörde hem altyapı yatırımlarının sürekliliği, hem de uluslararası finansman boyutu açısından kritik önem taşımaktadır.”

 

İnşaat Sektörü Analizi’nde öne çıkan bazı değerlendirmeler şöyle: 

 

9 AYDA 15.3 MİLYAR DOLAR: 2015 yılının ilk 9 ayında yurtdışında 15.3 milyar ABD Doları değerinde 92 yeni proje üstlenilmiştir. Bu dönemde üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke sırasıyla Kuveyt (%28.4), Türkmenistan (%20.0), Rusya (%15.0), Cezayir (%13.7) ve Suudi Arabistan (%6.6) olmuştur. Bu dönemde Kuveyt’te üstlenilen 4.3 milyar ABD Doları tutarındaki Kuveyt Uluslararası Havalimanı Projesi bir Türk firmasının bugüne kadar tek başına aldığı en büyük projedir.

 

104 ÜLKEDE 318.6 MİLYAR DOLAR: Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2015 Eylül sonuna kadar 104 ülkede üstlenilen 8626 projenin toplam bedeli 318.6 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır.

 

PERFORMANS SÜRPRİZ DEĞİL: Önceki iki çeyrekte gerileyen inşaat sektörü yılın ikinci çeyreğinde %2.0 oranında büyüme ile GSYH’ya sınırlı oranda katkı sağlamıştır. İkinci çeyrekteki büyümeye rağmen 2015 yılının ilk yarısında inşaat faaliyetleri %0.3 oranında küçülmüştür. Sektörel performansın son dönemde ekonomik büyümenin oldukça altında seyretmesi, sektörün ekonomideki gelişmelere çarpan etkisiyle tepki veren yapısal özelliği nedeniyle sürpriz olmamıştır.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN