Kiracı aidat ödemek zorunda mı?

4 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1107 defa okundu.
Kiracı aidat ödemek zorunda mı?

Apartman ve sitelerde ortak giderler için aidat toplanıyor. Bu aidat bakım ve genel temizlik ihtiyacı için kullanılıyor. Yasalara göre de toplu yaşam alanlarında genel giderlerin karşılanması konusunda kat maliklerinin sorumluluğu bulunuyor. Peki kiracının yükümlülüğü nedir, kiracı aidat ödemek zorunda mı?

Ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Böylece her iki taraf bu sözleşmeyle yükümlülüklerini kabul etmiş oluyor. Yasalarda da kiracının yükümlülüklerinin ne olduğu net bir şeklide anlatılıyor. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda kiracının yükümlülükleri şöyle anlatılıyor:

·Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür.

·Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.

· Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.

Kiracı kira bedelinin yanı sıra temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü tutuluyor. Hatta bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen kiracı tahliye edilebiliyor. Aynı yasada bu konuya ilişkin yapılan düzenleme şöyle;

·Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.

Kiracı aidatı öder mi?

Genellikle apartman ve sitelerde aidatın ödenmesi konusunda sıkıntı yaşanıyor. İşte Kat Mülkiyeti Kanunu toplu yaşam alanlarında yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla bu tür konulara çözüm getiriyor ve bu konuda nasıl davranılması gerektiğini açıkça gösteriyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. Maddesine göre;

-Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça;

Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

-Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 22. Maddesi’nde kiracının sorumluluğuna da işaret ediliyor. Bu maddeye göre;

-Kat malikinin, 20. madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.

· Yani, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliki; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor. (Kaynak: 3dkonut.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN