Turizm sektörüne 2016’da destek gerekiyor!

25 Aralık 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1836 defa okundu.
Turizm sektörüne 2016’da destek gerekiyor!

Zor bir yılı geride bırakan turizm sektöründe yatırımlarına ara vermeden devam eden Elite World Oteller Zinciri’nin Genel Müdürü Ünsal Şınık, “3 yıl içerisinde dört yeni otel açmayı planlayan ve geçtiğimiz yıl Rusya St. Petersburg’da iki arazi almış olan bir zincir olarak Rusya’nın bu yatırım girdilerini gözardı edeceğini sanmıyoruz” dedi. 2015 yılını değerlendiren ve 2016 yılı öngörülerini paylaşan Şınık; “Elite World Oteller Zinciri olarak 2015 yılını, hedeflerimizin altında gerçekleştirdik. Zincir bazında yüzde 80 doluluk planlarken yüzde 70 gerçekleşti. 2015 yılı dış pazar özelinde Ortadoğu ve İran ağırlıktaydı. Rusya pazarından yüzde 5 kaybettik. Piyasalardaki değişikliler iç pazarda da düşmelere neden oldu. 2016 yılında ise 2015 yılına göre net yüzde 30 gerileme öngörüyoruz. Devletin sektörü 2016’ya dönük bazı sübvansiyonla planlaması gerekmektedir” dedi.

Rusya’da yaptığı yeni yatırımlarla gündemde olan, şuan İstanbul, Van ve Marmaris’te bulunan 5 oteli ile hizmet sunan Elite World Oteller Zinciri, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakasında yapımı devam eden iki otel ve 2018’de açmayı planladığı St. Petersburg’da iki otel ile birlikte, önümüzdeki üç yılda otel sayısına dokuza çıkarmayı, arsa payı dahil 465 milyon dolarlık bu yatırımlar ile zincirin yatak kapasitesini 4 bin 966‘ya, grubun toplam istihdamını da 1.765‘e yükseltmeyi planlıyor.

2016 yılında 2015 yılına göre net % 30 gerileme öngörüyoruz. Devletin sektörü 2016 ya dönük bazı sübvansiyonla planlaması gerekmektedir.

Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitik ortam, günden güne değişen iç ve dış konjonktürler çerçevesinde 2016 yılını her açıdan tahmin etmenin güç olduğu belirtenElite World Otelleri Zincir Genel Müdürü Ünsal Şınık, yeni hükümetin kurulmuş olmasını, ülkenin ekonomi olarak en azından politik kökenli stabilizasyon sağlamış olmasını, Moddy gibi dış kredileme kuruluşlarının ülkenin durumunu halen yatırım yapılabilir seviyede tutuyor olmasını, hükümetin dost bazı ülkelerin ekonomik katkısını sağlamak üzere harekete geçmiş olmasını olumlu değerlendirirken, “elbette öngöremediğimiz olağanüstü durumlar yaşanmaz ise, turizm sektöründe ülkenin çevresinde artan rahatsızlıklar, Rusya krizi mutlaka bir gerilemeye sebep olacaktır” dedi.

Elite World Oteller Zinciri olarak 2015 yılını hedeflerinin altında, zincir bazında yüzde 80 doluluk planlarken yüzde 70 olarak gerçekleştirdiklerini belirten Şınık, “fiyatlandırmamızda 7-8 euro düşüş oldu. Zincir olarak genel dağılımımız yüzde 70 dış pazar, yüzde 30 iç pazardır. 2015 yılı dış pazar dağılımında Ortadoğu ve İran ağırlıktaydı. Rusya krizde olduğu için yüzde 5 kaybettik. Piyasalardaki değişikliler iç pazardaki düşmelere neden oldu. 2015 yıında ilk yarısında İtalyan turistlerde yüzde 17, İspanyol turistlerde yüzde 8, Ruslar’da yüzde 16 azalma gözlemledik. İranlı turist yüzde 35, Arap ülkelerinden gelen turist oranı ise yüzde 18 yükseldi.

2016 yılında 2015 nazarında kesin net yüzde 30 gerileme beklemekteyiz. Bu durum faaliyet alanı salt turizm olan şirketlerimizi de aynı oranda etkileyecektir. Devletin sektörü 2016 ya dönük bazı sübvansiyonla planlaması gerekmektedir” dedi.

Elite World Oteller Zinciri’nin gündeminde Rusya’ya 230 milyon dolarlık yatırım

Ünsal Şınık; Şuan 5 oteli ile İstanbul, Van ve Marmaris’te hizmet sunan Elite World Oteller Zinciri olarak, 120 milyon dolar yatırım ile 2016 yılının Mayıs ayında İstanbul Basın Ekspress yolunda Elite World Europe Otel’i hizmete açacağız. 115 milyon dolar yatırımız ile de İstanbul Maltepe’deki arazimizde Elite World Asia Otel’in inşaatına başlıyoruz. Ayrıca ülkemizin öncelikli olan gündeminde olan Rusya’da St. Petersburg’da geçen yıl iki arazi almıştık. Planlarımız arasında arazilerini aldığımız 145 ve 85 milyondolarlık yatırımlarla St. Petersburg’da iki yatırımımızı devreye almak var. Bu otellerimizi 2018 yılında açmayı planlıyoruz.

Ümit edelim ki en azından ekonomik bazda durum uçak faciası öncesine döner. Rusya’da iki otel yatırım kararı almış, bunların arsalarını satın almış inşaatlarına başlama aşamasındayız. Ülkeler arası bu sürtüşme bizim ticari faaliyetlerimizi Rusya’ya güvenip yatırım yapmış bir şirket olarak faaliyetlerimizi etkileyemeyeceğini umuyoruz. Sonuçta iki yıl içinde arsa payı dahil toplam 230 milyon dolarlık bir yatırım planımız söz konusu. Ve bu kaynak tarafımızca yurtdışından Rusya’ya aktarılacaktır. Rusya’nın da ülkeye güvenmiş bu yabancı yatırımcıları elinin tersi ile itmeyecek kadar aklıselim olacağını ümit ediyoruz.

Ortadoğu ve İran’ın yanı sıra Hindistan, Pakistan, Çin ve Türki Cumhuriyetler’e ağırlık vereceğiz

Turizm sektöründe yaşadığımız bu olumsuz süreç nedeniyle sektör ve markalar olarak yurtdışı pazarlamamız için yeni pazarlama kanalları bulmamız önemli. Ortadoğu ve İran pazarları bu noktada öne çıkıyor. Zincir olarak Ortadoğu ve İran’ın yanı sıra Hindistan, Pakistan, Çin ve Türki Cumhuriyetler gibi hedef pazarlarımıza daha çok eğileceğiz.

Ünsal Şınık: Erteleyeceğimiz bir durum yok

Ülkemiz dönem dönem tüm sektörleri etkileyen içinde bulunduğumuz gibi süreçlerden geçiyor. Son yaşanan üzücü olaylar elbette öncelikli olarak turizm sektörünü yüksek oranda olumsuz etkiledi. Ancak uzun yıllardır bu sektörde olan bir zincir olarak kısa dönem, günlük hareket etmemiz söz konusu değil. Tüm plan ve projelerimizi uzun dönemli planlar, stratejiler üzerinden hayata geçiyoruz. O nedenle bekleyeceğimiz, erteleyeceğimiz bir durum yok.

2016 yılı için sektör özelinde önerilerini de paylaşan Elite World Otelleri Zincir Genel Müdürü Ünsal Şınık; “2016 ve ötesinde AB ile ilişkilerin ve üyelik adayı sürecinin hızlandırılması, ihraç ürünlerine mutlaka yeni pazarlar bulunması, çevre ülkeler ile ilişkilerin mercek altına yatırılarak revize edilmesi, ülkenin başını ağrıtan kürt sorunu ile ilgili açılış sürecinin mutlaka devam etmesi, turizmde yeni potansiyel kaynak ve hedef pazarlar bulunması, sosyal reformların gerçekleştirilmesi gerekmektedir” dedi.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN