Faiz kararı konut kredilerine yansır mı?

7 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2284 defa okundu.
Faiz kararı konut kredilerine yansır mı?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararı sonrasında konut sektörü, kararın kredilere yansımasını beklemeye başladı. Süreci değerlendiren Destek Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu, 25 puanlık indirim kararının kredi faizlerinin düşmesi yönündeki beklentiyi artırdığını belirterek:

Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası ile bankaların maliyetleri arttı. Bu maliyet büyük oranda kredi faiz oranlarına yansıtılıyor. Merkez Bankası’nın 24 Mart tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında politika faizini ve gecelik borçlanma faizini sabit bırakırken koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.75 seviyesinden yüzde 10.50’ye indirdi” dedi.

Konut kredi faizlerinin düşme beklentisi yükseldi

Açıklamasında Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemlerdeki para politikası kararlarının enflasyonun görünümüne bağlı olarak belirleneceğini ve Şubat ayındaki enflasyonun düşme eğilimi sonrasında da faiz koridoru daraltma kararı aldığın hatırlatan Göksu, Mart ayında da enflasyon rakamlarının düşmesiyle birlikte faiz indiriminin ve banka kredi faizlerinin düşeceği yönündeki beklentilerin güçlendiğini vurguladı.

Kritik tarih: 26 Nisan

Göksu, Merkez Bankası kararlarının henüz kredilere bir yansımasının bulunmadığını, buna karşın sadeleştirme politikasına devam kararının kredi maliyetlerideki düşüşe neden olabileceğini de vurgulayarak:

“Bankanın 26’nisan’da gerçekleştireceği toplantısında faiz indirim adımlarına devam etmesi önümüzdeki dönemde kredi maliyetlerini düşürücü bir etki yaratabilir. Bir diğer senaryoda ise, yani Merkez’in faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemesi durumunda kredi faiz oranlarındaki yüksek seyir bir süre daha sürebilir” dedi.

Konut satışları artabilir

Göksü, konut kredisindeki düşüşün arz talep dengesine bağlı olarak toplam konut satışı ve kredili satışların toplam içindeki payının yükselmesine de neden olacağı değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: Emlakwebtv.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN