Emlak vergisi öderken nelere dikkat etmeli?

31 Mart 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
805 defa okundu.
Emlak vergisi öderken nelere dikkat etmeli?

Emlak vergisi birinci taksit ödemeleri 1 Mart 2016 tarihi itibariyle başladı. İlk taksit ödemesi için son gün 31 Mayıs 2016. Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri ise 1 Eylül’de başlıyor, 30 Kasım 2016’da son buluyor. 

Emlak vergisi nereye ödenir?

Mükellefler emlak vergisi ödemelerini belediyeye yapabiliyor. Bunun için gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak gerekiyor. Ayrıca emlak vergisi internet üzerinden de ödenebiliyor. Bunu için belediyenin sahip olduğu web sitesine girilerek e-belediye hizmetinden faydalanılarak emlak vergisi ödemesiyapılabiliyor.

Emlak vergisi öderken dikkat edilmesi gerekenler… 

· Herhangi bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan ve sadece tek bir konut sahibi olmaları halinde emlak vergisi ödemiyor. Ancak bunun için bu durumlarını belgelemeleri ve bir dilekçe ile belediyeye başvurmaları gerekiyor.

· Habersiz bir şekilde emlak vergisi ödeyen kimseler iade için belediyeye başvurabiliyor. Muaf olma şartlarını taşıyan emlak vergisi mükellefleri, geçmişte fazladan ödedikleri emlak vergilerini de geri isteyebiliyor.

· İade talepleri geriye dönük 5 yıl süre için de yapılabiliyor.

· Emlak vergisi ödemeler gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye ya da internet üzerinden yapılabiliyor.

· Geçen yıl emlak sahibi olanlar bu yıl emlak vergisi ödeyecek.

· 2016 yılı içinde yeni bir gayrimenkul alanların ise emlak vergisi yönünden mükellefiyetleri 2017 yılında başlıyor. Yani emlak vergisi mükellefiyeti gayrimenkulün alındığı yılı takip eden yılda başlıyor. Gayrimenkulün satıldığı yıla ait emlak vergisini ise satıcı ödüyor.

· Bu yıl yeni bir gayrimenkul alanlar emlak vergisi ödemeyecekler ama 2016 yılı sonuna kadar gayrimenkulün bulunduğu belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor. Yani emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.

· Emlak vergisi ödemesini geciktiren ya da ödemeyen mükellefler, ödemedikleri her emlak vergisi taksiti için gecikme cezası ödüyor. Zamanında ödenmeyen emlak vergisi borcu için aylık yüzde 1,40 gecikme zammı uygulanıyor. (Kaynak: 3dkonut.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN