Belgesi olmayan inşaat işçisi çalışamayacak!

9 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
927 defa okundu.
Belgesi olmayan inşaat işçisi çalışamayacak!
Mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat işçileri 25 Mayıs 2016 itibariyle şantiyelerde çalışamayacak. Ancak şu ana kadar 1 milyon işçiden yaklaşık 20 bin yeterlilik belgesini aldı. Yönetmelikte bir erteleme olmazsa 2 ay sonra şantiyelerde belgeli işçi krizi başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 40 meslekte ’mesleki yeterlilik belgesini’ zorunlu hale getirmişti. Belgelerin alması için gereken süre 25 Mayıs 2016’da doluyor. Ancak verilen bir yıl sürede konuya yeterlince duyarlı davranılmadığı ortada. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve Tüm İnşaat Müteahhitleri (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nun verdiği bilgiye göre 800 bin ile 1 milyon inşaat işçinin bu belgeyi alması gerekirken bugüne kadar belge alan işçi sayısı yaklaşık 20 bin. Yönetmeliğe göre belgesi olmayan işçiyi çalıştırmak yasak. Belgesiz işçi çalıştıran işverene de devlet tarafından kişi başına 500 TL para cezası da kesilecek.

 

 

GERİ ADIM ATILMAZ
Hürriyet İK’nın gündeme getirdiği ‘belgesiz işçi’ sorununu değerlendiren inşaat sektörü temsilcileri çalışanlara ek süre verilmesini öneriyor. Belge zorunluluğu yetiren yönetmeliğin inşaat sektörünün en temel sorunlarına çözüm olacak nitelikte olduğunu belirten Tahir Tellioğlu, “Devlet elini taşın altına koydu ve gerekli düzenlemeyi yaptı. Vatandaşın ayağına kadar gidip çalıştığı yerde sınav yapıyoruz. Bu yönetmelik İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmeleri ve Avrupa Birliği uyum yasalarının hukuki gereği. Bu nedenle geri adım atılmaz”dedi.

 

İŞ GÜVENLİĞİ SORUNU
İnşaat sektöründe belgeli işçi krizi yaşanacağını beliren Tellioğlu, “Şantiyelerde belgeli işçi sorunu başlayacak. Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak ve işler yavaşlayacak. Ama sektörü disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olmaz. Belki müracaatını yapan sürecini başlatan çalışan için ek süre düşünülebilir” dedi. İMKON olarak yaptıkları sınavlardan örnek veren Tellioğlu, uygulama konusunda sorun yaşanmazken, iş güvenliği konusunda büyük eksiklikler gördüklerini kaydetti.

 

ŞARTLI ERTELEME ÖNERİSİ
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik mesleki yeterlilik uygulamasını desteklediklerini açıkladı. Tüm üyelere çağrı yapmalarına karşın yeterli başvuru olmadığını belirten Durbakayım, “ Gelinen nokta gösteriyor ki şartlı bir erteleme yapılabilir. Bir defaya mahsus ek süre verilip sonra gerekli adımları atmayanlar için yaptırımlar uygulanır” dedi.
Ek sürenin de tek başına çözüm olmadığına belirten Çelik ise , “Mevzuat yazıldı konu kapandı diye düşünmek doğru değil. Kamu spotları, bilgilendirme yazıları ve ilanlarla konu gündemde tutulmalı” dedi.

 

 

BELGELENDİRME KURULUŞLARI YETERSİZ

KONUTDER Başkan Yardımcısı Ramadan Kumova, düzenlemenin uzun vadede iş kazalarının azalması, eleman ve iş kalitesinin artmasına katkı sağlayacağını söyledi. Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumların ihtiyacı karşılamada yetersiz kalacağı uyarısında bulunan Kumova “25 Mayıs 2016 tarihinde zorunluluğun başlaması ile firmalar cezalar ve iş durdurmaları ile karşı karşıya kalacaklar. Bu durumla karşılaşacak işverenler çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesialmaları için Belgelendirme Kuruluşlarına başvuracaklar, fakat maalesef belgelendirme kuruluşlarının sayısının az olması nedeni ile de yığılmalar oluşacak ve talepler zamanında karşılanamayacak. Sıkıştırılan zamanlarda maalesef verilen eğitimlerin kalitesi düşebilecek ve eğitimin içselleştirilmesi süreci sekteye uğrayacak” dedi.

Gülistan Alagöz / Hürriyet

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN