Kiracı hangi durumlarda sözleşmeyi feshedebilir?

7 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1987 defa okundu.
Kiracı hangi durumlarda sözleşmeyi feshedebilir?

Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.

Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Sözleşme kapsamında kiralanan taşınmaza, kiralama şartlarına, kira bedeline, süresine, kira artış oranına ve taraflara ilişkin esaslara yer veriliyor.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor. Peki, kiracı hangi durumlarda sözleşmeyi feshedebilir?

Kiracı, mülk sahibinin rızası olmadan kira kontratını belirlenen tarihten önce feshetmek isterse sözleşmenin bitimine kalan sürenin ödemesini yapmak zorunda kalıyor. Yani kira kontratının süresinin dolmasına 10 ay varsa ve kiracı geçerli bir neden sunmadan bu kontratı feshetmek isterse 10 aylık kira tutarını mülk sahibine ödemesi gerekiyor.

Fakat kiralanan mülkün insan sağlığı açısından uygun olmaması; su, elektrik gibi sistemlerinin bir türlü giderilemeyen arızalara ve mülkün kullanılmasını olanaksız kılan bazı sorunlara sahip olması; kiracıyı haklı çıkaran farklı bazı sebeplerin bulunması sözleşmenin tek taraflı iptal edilmesini mümkün kılar ve bu gibi durumlarda kiracı herhangi bir tazminat ödemeden sözleşmeyi feshedebiliyor. (Kaynak: Emlakkulisi.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN