Ev hanımları emlak vergisi öder mi?

22 Mart 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1058 defa okundu.
Ev hanımları emlak vergisi öder mi?

Gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Bu vergiyi gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gerekiyor. Arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkullere sahip olanlar yıl içinde iki taksit halinde bu vergiyi ödüyor. Bu yıl için ödenmesi gereken emlak vergisinin ilk taksit ödemesi mart ayında başladı, ilk taksitin son ödemesi 31 Mayıs itibariyle son buluyor.

Her gayrimenkulü olan bu vergiyi ödemek zorunda değil. Yani 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre bina ve arazilerden alınan emlak vergilerinden sıfır oranlı faydalanmak mümkün oluyor. Emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olmaları koşuluyla, emlak vergisiödemiyor. Özetle;

· Emekli olmayan başka yerden de geliri olmayan, tek evi olan ev hanımları emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.

· Ev hanımlarının sahip oldukları 200 metrekarenin altındaki konutları için başka gelirlerinin olmaması gerekiyor.

· İndirimli bina vergisi uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Ev hanımları sahip oldukları tek konutu kiraya verip kendileri de kirada otururlarsaemlak vergisi ödemiyor.

· Yani sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir konutta kirada oturanlara diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli bina vergisi oranı uygulanıyor.

·  Sahip olunan tek konut 200 metrekarenin üzerinde ancak burada daha küçük bir hisseye sahip olunsa da sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılamıyor. Burada sahip olunan hisse oranı değil evin büyüklüğü dikkate alınıyor.

· Herhangi bir geliri olmayan ev hanımlarının brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan ve sadece tek bir konut sahibi olmaları halinde emlak vergisi ödemesi gerekmiyor. Ancak bunun için ev hanımlarının bağlı oldukları belediyeye başvurarak ilgili formu doldurmaları gerekiyor.

· Gerekli şartları taşıyan ancak buna rağmen emlak vergisi ödeyenler geriye dönük ödenenleri alabiliyor. Ancak bunun için belediyeye dilekçe verilmesi bu ödenen vergilerin talep edilmesi gerekiyor. (Kaynak:3dkonut.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN