“İnşaat sektörü 2016’ya hızlı bir giriş yapacak”

2 Aralık 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1015 defa okundu.
“İnşaat sektörü 2016’ya hızlı bir giriş yapacak”

İki seçim ve sıcak para baskısına rağmen inşaat sektörünün ivmesini kaybetmediğini belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık,yılın son çeyreğine yeni konut satışlarında %13’lük artış ile girildiğini ve 2015 yılının son çeyreğinde de konut yapımında ve satışında hareket beklediklerini açıkladı.

Yavuz Işık, bu yılın ilk 10 ayında yeni konut satışının geçen yıla göre %11 artarak 473.659 olarak gerçekleştiğini, geçen yılın aynı döneminde ise bu rakamın 427.582 olduğunu belirtti. Seçim sonrası istikrar ortamının getireceği canlanma ile birlikte üçüncü çeyrekte yaşanan daralmaya rağmen Kasım ayından itibaren inşaat sektörüne ilişkin öncü göstergelerin pozitife döndüğünü belirten Işık, şunları söyledi:

“Yılın ilk on ayındaki rakamsal göstergeler, inşaat ve hazır beton sektörünün 2016 yılına hızlı bir giriş yapacağının sinyallerini veriyor. Yılın 3. çeyreğinde yeni konut satışlarında, inşaat güven endeksinde ve inşaat faaliyetlerinde yaşanan daralmanın etkisi ile hazır beton satışlarında %2’ye yakın bir daralma yaşadık.Bu dönemde inşaat sektörü yeni yatırımlara başlamaktan imtina ederken devam eden yatırımlarını tamamlarken de aceleci davranmadı. Ancak konut satışlarında aynı dönemde yaşanan artış, sektörün stoklarının erimesi açısından önemli oldu”

Yapı ruhsatı sayısında daralma var ancak konut satışları umut verici

Yüzölçüm bazında değerlendirildiğinde verilen yapı ruhsatı sayısının 2015 yılının üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %16 oranında azaldığını ifade edenYavuz Işık, “Yılın ilk dokuz ayı ele alındığında bu daralmanın %25’e çıktığını görüyoruz. 2015 yılının her üç çeyreğinde de yapı izinlerinde bir azalma görüyoruz. Ancak buna rağmen sektörün öncü göstergesi olan konut satış rakamları, inşaat güven endeksi ve hazır beton satışları incelendiğinde, seçimler sonrasında 2015 yılının son iki ayında sektörün toparlanarak 2016 yılına iyi bir başlangıç yapmasını bekliyoruz” dedi.

Seçim sonuçları sektöre umut verdi

2015 yılının üçüncü çeyreğinde -geçen yılın aynı dönemine göre- inşaat güven endeksinde minimal düzeyde gerçekleşen gerileme ve inşaat faaliyetleri endeksinin sabit kalmasının, 2015 için toparlanmanın son çeyreğe kaldığına işaret ettiğini belirtenTürkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “Ekim ayındaki inşaat sektörü güven endeksinin 73,16 ile son 34 ayın en düşük değerini alması, seçimler öncesindeki belirsizliğin ne derece etkili olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Kasım ayındaki 84,29 değeri ise genel seçim sonrasında bir anda pozitife dönen algının en net göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. İnşaat güven endeksinde Kasım ayındaki gelişme, sektörün 2016 yılına pozitif bir başlangıç yapacağına işaret ediyor” dedi.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN