Ev alırken çıkacak masraflar

14 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2088 defa okundu.
Ev alırken çıkacak masraflar

Yeni ev alacaklar yalnızca evin bedelini ödemez. Karşılarına öngörülemeyen bazı masraflarda çıkabilir.
İşte o masraflar…

Tapu harcı

Konut alım-satımında tapu harcı ödenmesi gerektiğini unutmayın. Harcı evi alan da satan da ödemekle yükümlü. Pratikte tapu harcını alıcılar ödese de uygulamada satıcının da ödemesi gerekiyor. Yani evin tapu harcını alıcı ve satıcı eşit oranda öder.

Kredi masrafları

Konut kredisi kullanarak ev alacaksanız, kredi masraflarıyla karşılaşacağınızı hatırlatalım. Nedir bu masraflar? Sigorta, komisyon, ekspertiz ve dosya vb.

Emlakçı komisyonu

Öncelikle bu masrafın pazarlığa tabi olduğunu belirtelim. Evi emlakçı kanalıyla bularak satın alanların hizmetinden ötürü emlakçıya komisyon vermesi gerekir. Emlakçı komisyonunun bedeli alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınmak üzere yüzde 2+KDV’dir.

Emlak vergisi

Yeni ev alanların ödemesi gereken diğer masraf kalemi de, emlak vergisi. Evi aldıktan 1 sene sonra belediyeye emlak verginizi ödemeniz şart. Aksi halde ceza alırsınız. Vergi bedeli, konutun büyükşehir sınırlarında olup olmadığına göre değişir.

Teslimat masrafları

Evi teslim almak da masrafsız olmaz. Teslimat aşamasında cins tashihi, abonmanlık ücretleri ve oturma raporu gibi masraflarla karşılaşırsınız.

Değer artış kazancı

Konutu yatırım amacıyla aldıysanız, değerlendiğinde satmak istersiniz.Gayrimenkulünüzü alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarırsanız değer artış kazancı vergisine tabi olursunuz. (Kaynak: Şebnem Ber / Posta Emlak)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN