Emlak fiyatları neden artıyor?

11 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
873 defa okundu.
Emlak fiyatları neden artıyor?

Türkiye’de özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde ev fiyatlarında ciddi bir artış var. Haliyle bu artış kira fiyatlarını da yükseltiyor. Ev sahibi olmak isteyenler fiyatların yüksekliğinden dert yanarken, konut sahipleri de ‘Doğru yatırım yaptım’ diyerek seviniyor. Peki ev fiyatları neden bu kadar artıyor? Merkez Bankası da bu soruyu sordu ve yaptığı araştırmaya göre ev fiyatlarındaki artışın en önemli sebebinin kaliteden kaynaklandığını açıkladı.

Evlerin kalitesi arttı

Aslında fiyat artışının en büyük sebebi inşaat maliyetlerindeki yıllık %20’leri bulan, bazen de geçen maliyet artışı. Ve pek tabi eskiye göre daha nitelikli konutlar inşa edilmesi. Yani eskiden sadece lüks semtlerde yer alan asansörlü, içi ve dışı lüks yapılmış konutlar artık her semtte yapılıyor. Müteahhitler artık dış cephenin led ışıklı izolasyonu olan kaplamasından tutun, içerideki oda dolaplarına ve bina içi mermerli merdiven ve asansöre kadar farkındalık yaratan pek çok özellik ekliyor. Bu da ister istemez maliyeti arttırıyor.

Sitelere de talep var

Son yıllarda her türlü sosyal olanağı içerisinde barındıran site inşaatları da çok talep görüyor. Bu tip inşaatlar için de açık havuzundan kapalı havuzuna sosyal tesislerine süs havuzlarına kadar pek çok başka maliyet arttırıcı unsurlar da ekleniyor. Bir semte bir site yapılınca ve o sitede fiyatlar yüksek olunca da sitenin hemen dışındaki düz konutlar da fiyat arttırıyor. Ya da yıkılıp yeni daha konforlu konutlar inşa ediliyor.

Yabancı alımı arttı

Kaliteli yapı ve nitelikli konut inşaatının yanı sıra ev fiyatlarının artışında bir diğer etken de yabancı alımı. Özellikle Arap ve Ortadoğu ülkelerinden ciddi emlak alımları yapılıyor. Bu yüzden de arz talep dengesinde azalma olmuyor.

Arsa sıkıntısı

Bir de büyükşehirlerde artık inşaat yapılacak arsa kalmayışı da fiyatı arttıran bir başka unsur. Arsa sıkıntısı ve arsaların pahalı olması sebebiyle inşaat firmaları ister istemez bunu fiyatlarına yansıtıyor. Toprak sahipleri artık %50 hatta %60 oranında inşaattan pay almak istiyor. Bu durum da inşaat fiyatlarını ister istemez arttırıyor. (Kaynak: Enuygun.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN