İnşaatta Devrim; Katlanabilir Ahşap Tuğla!

9 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1926 defa okundu.
İnşaatta Devrim; Katlanabilir Ahşap Tuğla!
İki Türk girişimci katlanabilir ahşap tuğla ile inşaatta devrim yaratmayı hedefliyor…

Tıp eğitimi alan tasarımcı Âdem Arıbaş’ın “diz eklemi çapraz bağlarını” ilham alarak tasarımcı Gürçağ Özler ile birlikte Hobi Endüstriyel Tasarım bünyesinde geliştirdikleri katlanabilir ahşap tuğla ‘BRİCK-B’ ile başta ev olmak üzere masa, yatak, köpek kulübesi gibi birçok eşya tasarlanabiliyor. Yüzde yüz Türk malı katlanabilir ahşap tuğlanın inşaat, iç mimari, Dekorasyon ve fuar sektöründe önemli gelişmeler yaratması hedefleniyor. Ürünün en büyük iddiası ise hiçbir alet edevat gerektirmeden 7’den 70’e herkesin rahatlıkla istediği ürünü tasarlamasına imkan sağlaması…

Katlanabilir ahşap tuğla aynı zamanda yaşayan bir ürün. Çünkü tasarımlarında değişiklikler yapılabiliyor, aynı ürün başka gereksinimler için tekrar kullanılabiliyor.

 

Masa mı, yatak mı?
Âdem Arıbaş ve Gürçağ Özler  inşaat, iç mimari ve mobilya sektörlerini rahatlatmak için giriştikleri yolda katlanabilir ve sürdürülebilir ahşap tuğlayı ortaya çıkardılar. Bu tuğlalar ile alet ve harç kullanmadan, profesyonel olmayan 4 kişi ile 60 metrekarelik bir evi 10 günde tamamladılar.
İki girişimcinin verdiği bilgilere göre, BRİCK-B’nin katlanabilir olması kendi boyutunun dörtte biri kadar yer kaplaması özelliğini sağlıyor, bu da dört kamyonla taşınabilecek olan yapı malzemesini bir kamyona indiriyor.
Ayrıca tonaj bakımından da piyasadaki en hafif ürün olan gaz beton tuğladan daha hafif bir ürün olması özelliğiyle taşımada da kolaylık sağlıyor. Ürünün bir diğer önemli özelliği ise sürdürülebilir olması. Örneğin evinizde BRİCK-B’yi kullanarak bir masa yaptınız. İsterseniz söküp bununla bir köpek kulübesi ya da bir yatak yapabilirsiniz. Ya da evinizi bir yerde bu malzeme ile oluşturdunuz. İsterseniz buradan evinizi söküp moloz yığını ortaya çıkmadan başka bir yere taşıyabilir ve farklı bir şekilde kurabilirsiniz.

‘Midye kası’ sistemi…
Tasarımcı Âdem Arıbaş, “Ürün içindeki modüllerle tam açık pozisyonda bir midyenin içindeki kaslar ile kilitlenmesi mantığıyla kilitleniyor ve birbirlerine geçerek tamamen kenetli bir yapı oluşturuyor. Dışarıdan gelecek darbelere karşı esniyor. Bu sayede herhangi bir deprem durumunda hem dayanıklılık hem esneklik hem de hafiflik bakımından rakiplerinden çok daha dayanıklı oluyor” diyor. Gürçağ Özler ise ahşap tuğlanın inşaat masraflarını önemli ölçüde azaltacağını savunuyor.
44. Cenevre Uluslar arası Arası Buluş Fuarı’na Türkiye Patent Enstitüsü’nün daveti ile Türkiye’den giden üç üründen biri olan BRİCK-B katlanabilir ve sürdürülebilir ahşap tuğla,İstanbul Yapı Fuarı’nda da Altın Madalya’yı kazandı.

HALİL İBRAHİM BİTKİ  / Milliyet

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN