Emlak vergisini kimler, hangi durumda ödemez?

8 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
953 defa okundu.
Emlak vergisini kimler, hangi durumda ödemez?

Emlak vergisi her yıl Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere iki taksitle ödenir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunumuza göre bina ve arazilerden alınan emlak vergilerinden sıfır oranlı faydalanmak mümkündür.

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından;
– Geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından, aldıkları emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri,
– Hiç bir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
– Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri,
– Engelliler yararlanabiliyorlar.

Türkiye sınırları içerisinde 200 m2 altında tek konutunuz var ise (intifak hakkına sahip olanlar dahil)emlak vergisi ödemezsiniz. Bu tek konutta bizzat oturma şartı aranmamaktadır.

Emekli, işsiz, ev hanımı ya da engelliler sahip oldukları tek konutu kiraya verip kendileride kirada oturuyor ise emlak vergisi ödemezler.

Ancak emekli olan eş sahip olduğu konutu kiraya verip, yine emekli olan ve konutu bulunan eşinin evinde yaşıyor ise emlak vergisi ödemek zorundadır.

Engelli vatandaşlarımıza bu konuda istisna uygulanmıştır. Tek konutu olan engelli vatandaşlarımızın başka bir konutu olsa bile emlak vergisinden muaf tutulmuştur.

Emlak vergisinden muaf olmak için tek konut şartı aranıyor. Emekli ve iki evi olan muafiyetten faydalanamaz. Her iki ev içinde emlak vergisi ödenir.

Senenin belli zamanları gidilen yazlık ve dinlenme evleri emlak vergisinden muaf değildir.

Yurtdışında emekli olanlar Türkiye sınırları içerisinde 200 m2 altında tek konutu olsa da emlak vergisi ödemek zorundalar.

Tüm şartları taşımanıza rağmen tek konutunuzu işyeri olarak kiraya verirseniz emlak vergisi ödemek zorundasınız.

Emekli, işsiz, ev hanımı ya da engelliler indirimli emlak vergisinden yararlanmak için bağlı oldukları belediyeye gidip kendileri ile alakalı formları doldurmaları gerekir.

Gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen rakam iade alınabilir. (Kaynak: Hatice Kolçak / tuketicilerdernegi.org.tr)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN