Ev fiyatları artışında dünya zirvesindeyiz!

5 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1908 defa okundu.
Ev fiyatları artışında dünya zirvesindeyiz!

Ev satın almayı planlayanların en büyük derdi ev fiyatlarının sürekli artması. Öyle ki yükselen faiz oranları bile bu artışın gerisinde kaldı. Ev fiyatlarındaki bu hızlı artış nedeniyle dünya listesine bile girdik. Dünyanın ünlü 156 şehrinin emlak fiyatlarınıaraştıran İngiliz şirketinin araştırmasına göre dünyada en hızlı konut fiyat artışının yaşandığı 3. şehir İstanbul. İstanbul %25’lik fiyat artışıyla listede 3. sırada yer alırken, İzmir, %16 fiyat artışıyla 6. sırada, %12,4 ile Ankara da 13. sırada yer aldı.

Merkez Bankası verilerine göre de artış %25

Aslında rakamlar birbirine benzer. Merkez Bankası verilerine göre de İstanbul’da ev fiyatları yıllık %25 oranında artıyor. Bu durumda İstanbul’dan ev satın alanlar ciddi bir kazanç sağlamış oluyor. Anlayacağınız 5-6 yıl önce 200.000 TL’ye satılan bir evin fiyatı bugün 400.000 TL’ye yaklaştı, bazı semtlerde geçti bile. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerden ev satın alanlar kazançlı. Çünkü faizlerde özellikle de konut kredisi faizlerindeki artış en fazla %15’e kadar çıkıyor. Üstelik bu faiz artışı 5 yıl ya da 10 yıl gibi vadelere bölüyorsunuz.

Ev satın almak zorlaştı mı?

Ev satın alanlar için rakamların artması sevindirici bir haber. Peki ya ev satın almayı düşünenlere ne olacak?

Öncelikle faiz oranına takılmayın, faizlerde düşüş olduğu zaman nasılsa yeniden yapılandırma hakkınız var. Daha çok ucuz ve uygun ev bulmaya odaklanın. Çok güvenilir bir firmaysa projeden ya da topraktan da girebilirsiniz. Ancak bu tip alımlarda her zaman risk vardır. Piyasanın altında uygun fiyata satan bir ev bulduysanız kaçırmamak en doğru karar olacaktır. Ya da biraz daha şehrin dışına yönelebilirsiniz. Diyelim ki hiç bir şekilde İstanbul gibi şehirlerde oturacağınız evi bulmakta zorlandınız, o zaman daha küçük şehirlere de bakabilirsiniz. Örneğin İstanbul yerine Çerkezköy ya da Kırklareli gibi yerlerde 80.000 TL ya da 150.000 TL aralığında satılık evler var. Yine Kurtköy ya da Silivri gibi İstanbul’un dışındaki ilçelerde de uygun fiyata ev bulabilirsiniz. Unutmayın alan genelde kazançlı çıkar. (Kaynak: Enuygun.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN