Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

1 Nisan 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
921 defa okundu.
Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Borçlar Kanunu’nun 342. maddesine göre, kiralama işlemlerinde kiracıdan güvence vermesi isteniyor. Kanun hükümlerine göre kiracının güvence vermesi hususunda kiracıdan alınan ücrete depozito deniyor.

Depozito kiracı evi boşalttıktan sonra geri alınıyor. Depozitodan kira parası varsa tadilat masfarları düşüldükten sonra kiracıya iade ediliyor.

Yeni Borçlar Kanunu’na göre konut ve çatılı iş yerlerinde mal sihibine verilendepozito miktarı 3 aylık kira bedelini aşamıyor.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.

Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşıkira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür. (Kaynak: Yeniemlak.com)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN