İstanbul ‘Kanal’ satışı sürüyor

9 Mart 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
991 defa okundu.
İstanbul ‘Kanal’ satışı sürüyor

Çılgın proje olarak adlandırılan ‘Kanal İstanbul’un güzergâhı belli değil ama ev ve arsalar sanki belli olmuş gibi pazarlanmaya devam ediliyor. İnşaat şirketleri arasında haritada ‘Kanal İstanbul’un yerini çizen de var, Kanal İstanbul’a net uzaklığını söyleyen de. İnternet üzerinden ise ‘Kanal İstanbul cepheli ev ’, ‘Kanal İstanbul geçecek arsa’ söylemleri ile hala satış yapılıyor.

2011 yılından bu yana konuşulan ve bu yıl ihalesi beklenen ‘Kanal İstanbul’ projesinde resmi güzergâh hala açıklanmadı. Karadeniz ve Marmara’yı birleştirecek proje için ilk etapta Silivri dense de, daha sonra Küçükçekmece Başakşehir ve Arnavutköy hattı konuşuldu. Bu adres üzerinden tanıtım videoları, fotoğraflar ortaya çıktı. Resmi olmayan bu güzergah gayrimenkul sektörünü de etkiledi. Hem inşaatşirketlerince yapılan birinci el satışta hem de emlak ofisleri ve internet üzerinden yapılan ikinci el satışlarda Kanal İstanbul bir pazarlama aracı olarak kullanıldı. Kanal İstanbul için güzergah değişikliği açıklamasına rağmen hâlâ Kanal vurgusu ile satışlar devam ediyor. İnşaat şirketlerinin tanıtım kataloğlarında ve ikinci el satışlarda Kanal İstanbul üzerinden alıcıların prim beklentisi yükseltiliyor. Oysa geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanal İstanbul için güzergah değişikliği yapılacağını söyledi. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucu sit bölgeleri konusunda tereddütler doğduğunu, bu nedenle güzergah konusunun yeniden ele alınacağını belirten Bakan Yıldırım, “Ben vatandaşlarımızın bu konuda çok aceleci davranmasını istemiyorum, bir hayal kırıklığı yaşamasınlar. ‘Şuraya kanal yapılacak, buraya hücum edelim’ falan diye düşünmesinler. Sonra bizi suçlamasınlar, bizim henüz ilan ettiğimiz bir güzergah yok. Bir takım güzergahlar havada uçuşuyor. Ne zaman ki ben çıkar derim, ‘güzergahımız budur’, bağlayıcı olan bizim için o güzergahtır” şeklinde konuştu.

NET UZAKLIK SÖYLENDİ
Onlarca proje Kanal İstanbul’a yakın olduğu iddiası ile satışa çıktı. Konut alıcının prim beklentisi bu yolla yükseldi. İlk olarak 1 Kasım 2013’te Başakşehir’de yapılan Bulvar İstanbul projesinde Kanal İstanbul konusu gündeme geldi. Projeyi üstlenen Özülke Özkar Ortak Girişimi tanııtm videosunda Kanal İstanbul’u kullandı. Projede arsa sahibi Emlak Konut’un Genel Müdürü Murat Kurum, yüklenici şirketi uyardı, resmi güzergah belli olmadan bu tip bir tanıtım yapılmasının doğru olmadığını belirtti. Ancak bu uyarı yeterli olmadı ve Başakşehir’de yapılan konut projelerinin tanıtımında Kanal vurgusu 2 yıl sürdü. Geçen yıl nisan ayında Cihan İnşaat tarafından aynı bölgede satışa çıkan Avrupark Bahçekent projesinin tanıtımında ‘Kanal İstanbul’a 3.5 kilometre’ denildi. Güzergah değişikliği açıklamasını sorduğumuz Cihan İnşaat İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır, “Kanal İstanbul ile ilgili basında çıkan haberler sonrası 3.5 kilometre şeklinde bir hesaplama yaptık. Ama satış stratejimizi Kanal üzerine kurmak” dedi. Kimi projelerde ise Başakşehir’in Kanal İstanbul’a ev sahipliği yapacağına dikkat çekti. Bu projelerden bazıları ise; Vadiyaka, Vadişehir ve Evvel İstanbul.

KANAL’I HARİTAYA KOYDU
Başakşehir’den sonra Kanal İstanbul ile prim beklentisi en fazla yükselen bölge Küçükçekmece oldu. Metal Yapı Konut Küçükçekmece sahilde bir konut projesi yapıyor. Projenin internet sitesinde yer alan tanıtım haritasında Kanal İstanbul için bir güzergah gösterilirken, “Blue Lake, Kanalistanbul, yeni havalimanı ve köprü gibi büyük ölçekli yatırımların yönünü belirleyen projelere yakınlığıyla İstanbul’un gayrimenkul yatırımı açısından yıldızı en parlak ilçesi Küçükçekmece’de yükseliyor” ifadesi kullanılıyor. Projede resmi satışlara başlamadıklarını belirten Metal Yapı Genel Müdürü Akın Karali, “Kanal İstanbul için videolar çıktı, bilgiler paylaşıldı. Buna göre de Küçükçekmece’de. Henüz yakın çevremize 10-15 ev sattık. Kanal buradan geçmese de bizi etkilemez. Göl manzaralı projemiz için Kanal İstanbul avantaj mı dezavantaj mı bilemiyorum. Çünkü Kanal bir yoğunluk da getirecek” dedi. Yine aynı bölgede Baba Oğul İnşaat’ın yaptığı Kapanarya Gold Evleri projesinde de Kanal İstanbul vurgusu yapılıyor. Projenin tanıtım kataloğunda Kanal İstanbul’un bir fotoğrafı buluyor ve projeye yakınlığına dikkat çekiliyor.

TÜKETİCİ KANUNU DEVREYE GİRMELİ
KANAL İstanbul’da resmi açıklama olmasa da akıllarda bir güzergah belirlendiğini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Kimse riskten bahsetmeden Kanal İstanbul üzerinden bir pazarlama yaptı. Bu güzergâh bilgisini yayan, buna göre fiyatları yukarı çeken ve satış yapan hatalı. Tüketici Kanunu bu noktada devreye girmeli. Tüketici Kanunu çok açık; katalog, reklam ve söylemlerinde alıcıyı yanıltılamaz. Yanıltıldığını iddia eden alıcı sözleşmeyi feshi edebilir ya da değer farkını talep edebilir. Kanal güzergahı değişirse kamuda alınan bir kararın tüm sektörü nasıl etkilediğini hep birlikte göreceğiz” dedi. Başakşehir’de 2 konut projeleri olduğunu hatırlatan Çelik, kendi projelerinde Kanal vurgusu yapmadıklarını, daha çok şehir parkı ve hastane yatırımlarını öne çıkardıklarını ve bu nedenle bir sorun beklemediklerini dile getirdi.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN