Gecekondulara af geliyor

2 Mart 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1070 defa okundu.
Gecekondulara af geliyor

Dönüşüm rızasıyla kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak.

Hükümet, kaçak yapılara, kentsel dönüşüme girme koşuluyla elektrik, su ve doğalgaz bağlama izni vermeye hazırlanıyor. Yapı sahipleri elektrik, su ve doğalgaz bağlatabilmek için kentsel dönüşümü kabul ettiklerine dair taahhütname verecekler. Kentsel dönüşüm için ise 10 yıla kadar süre tanınacak.
Habertürk’ün haberine göre konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu düzenlemenin “izinsiz yapılara müsaade ediliyor” şeklinde algılanmaması gerektiğini söyledi. Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kabine üyelerine bir sunum yaptı. Yasal altyapısı hazırlanan düzenlemeye göre, 1 Kasım 2015’ten önce inşa edilmiş kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak. Bunun karşılığında mal sahipleri, “Kentsel dönüşüme rıza gösteriyorum” anlamına gelecek bir taahhütname verecek. Kaçak yapıya kentsel dönüşüm için 10 yıla kadar süre tanınacak. Yürürlükteki mevzuata göre, “kullanma ruhsatı” olmayan yapılara elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerinin götürülmesi yasak.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK”
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bazı büyükşehirler başta olmak üzere birçok kentte kaçak yapıların bulunduğu bölgelerin olduğunu ifade ederek “Bu, kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak bir unsurdur. ‘İzinsiz yapılara müsaade ediliyor’ şeklinde algılamamak lazım. Tam tersine, bundan sonra izinsiz yapı olmaması; mevcut izinsiz yapıların da kentsel dönüşüm içerisinde iyi şehirleşmeye kavuşabilmesi için atılmış bir reform adımıdır” ifadesini kullandı.
KAÇAK YAPILARIN YÜZDE 30-40’I İSTANBUL’DA
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, bu sorunun Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunu söyledi. Mevzuatın, imar izni tamamlanmayan binalara elektrik bağlanmasına izin vermediğini, verilmesinin ise adli suç olduğunu belirten Genel Sekreter Yüksel, şunları söyledi: “İmar izni tamamlanmadan insanlar oturmaya başlıyor. Belediyeler suyunu bağlıyor. Elektriksiz yaşamak ise mümkün değil. Kaçak elektrik kullanımı yaygınlaşıyor. Elektrik dağıtım şirketlerine de bu yönde baskı yapılıyor. Bu Türkiye’nin realitesi. Bunun çözülmesi faydalı olur. Bu tür kaçak yapılar, ağırlıklı olarak yoğun göç alan illerimizde bulunuyor. Yüzde 30-40’ının İstanbul’da olduğunu söyleyebiliriz. Ankara, İzmir diğer büyükşehirler İstanbul’u izliyor.”
5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR
Kaçak yapılara elektrik, su, telefon ve doğalgaz bağlanması 2014 yılında çıkan bir madde ile yasaklandı. Türk Ceza Kanunu’na göre 12 Ekim 2004 tarihinden sonra inşa edilen kaçak yapılara elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişilere bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ancak uygulamada sorunlar yaşanıyor.
SUİSTİMALE KARŞI MUVAFFAKİYET İSTENİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bu düzenlemenin bir af olarak görülmemesi gerektiğini belirterek “Riskli alan kapsamındaki kaçak yapılar için geçerli olacak. Kentsel dönüşüm için 5 artı 5 yıllık bir süre tanınacak. Kuzey Ankara gibi bazı kentsel dönüşüm çalışmaları 15 yıldır sürüyor. Uygulamanın suiistimal edilmemesi için muvaffakiyet isteniyor. Bunu imzalayanlar da daha sonra itiraz edemeyecek” dedi.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN