Turcolife

28 Ocak 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1697 defa okundu.

SİFU-Uzak doğu dövüş sanatlarında usta,hoca anlamına gelen kelime karşılığı baba olan sıfat..

Sifu Aydın Erdem,Büyük Usta Ip Man’ın oğlu olan Büyük Usta Ip Ching’in öğrencisi ve Ving Tsun Athletic Association’un sertifikalı üyesidir.

Wing Chun kariyerine 1989 yılında başlamış,Avrupa merkezli iki farklı organizasyonda wing chun eğitimi almıştır. 2001 yılında Ip Ching’in özel öğrencisi, Amerikalı Sifu Ron Heimberger’le tanışmış ve Türkiye’de Ip Ching Wing Chun eğitimlerini başlatmıştır.

Sifu Aydın Erdem,halen düzenli olarak Hong Kong’a giderek Büyük Usta Ip Ching’den özel dersler almakta ve düzenlediği seminerlere katlımaktadır.

Aydın Erdem,Büyük Usta Ip Ching’in en doğru şekilde ,pozitif ve arkadaşça bir tutum içinde kendisine öğrettiği Wing Chun sistemini Türkiye’de geliştirmek için büyük çaba göstermektedir.

SÖYLEŞİMİZE GEÇMEDEN ÖNCE…

Wing Chun’a özel ilgim,bir arkadaşım vasıtasıyla 2 yıl önce başladı ve profesyonel iş hayatımdaki birçok projeyle de devam etti.

Özellikle,ülkemizde ve tüm dünyada maalesef bitmek tükenmek bilmeyen “kadına şiddet”i yoketme konusunda alınacak birçok önlemin yanında,çok yararlı olduğunu&olacağını düşündüğüm gerçek bir savunma sporu wing chun.

Son iki yıldır öğrencisi olmaktan gurur duyduğum,wing chun’un sadece savunma sporu olmadığını aynı zamanda felsefesiyle başlıbaşına bir “doğru insan olabilme”yi içinde barındırdığını,öfke kontrolü,stresten arınma,ruhsal&fiziksel denge kurabilme vs gibi harika yararlarının da olduğunu bana öğreten sevgili Sifu Aydın Erdem’le sizleri de tanıştırmak istiyorum.

Roportajımızın içerisinde yer alan resimleri incelerken duyacağınız heyecanla kendinizi wing chun yaparken bulursanız şaşırmayın;)

Keyifli okumalar dileyerek ilk sorumu yöneltiyorum:

PINAR: Sifu,soracağım herşeyi biliyorum ama bu bilgilerin herkese ulaşmasını dilediğim için tekrar sizi yoracağım sanırım.

Wing chun nedir,tarihçesiyle birlikte öğrenebilir miyiz sizden ve sizin wing chun hikayeniz nasıl başladı?

SİFU: Sevgili Pınar,yararlı olacağını düşündüğüm hiçbirşey beni yormaz aksine keyiftir benim için…

Wing Chun yaklaşık 300 yıl kadar önce geliştirilmiş Güney Çin kökenli bir savunma sanatıdır. Hikayeye göre bu sanatı geliştiren kişi rahibe Ng Mui. Ng Mui o dönem halkını baskıcı bir şekilde yöneten Çin Hanedanlığına karşı halkı direniş için örgütlemiş ve eğitmiştir. Bu eğitimler genelde Shaolin manastırında oluyordu. Bu eğitimler arasında ruhsal ve fiziksel gelişimin yanında dövüş sanatı üzerinde de çalışmalar yapılıyordu.Çin yönetimi bu manastırı kendileri için bir tehlike olarak gördüğü için yakmıştır. O yangından birkaç rahip dışında kurtulan olmamıştır. Kutulanlardan biri de Rahibe Ng Mui olmuştur.

Kendisi kurtulduktan sonra Songshan dağlarına kaçmış ve orada yeni dövüş sanatının yapısını oluşturmuştur.

Bir gün Ng Mui genç bir kızla tanıştı. Kız Mançuryalı bir kabadayı  tarafından rahatsız ediliyordu. Bu kızı yanına aldı ve ona dövüş sanatını öğretmeye başladı. Bu kızın adı Yim Wing Chun idi ve Ng Mui’nin de ilk öğrencisiydi. Dövüş sanatını yeterli seviyede öğrendiğine kanaat getirdiğinde, Yim Wing Chun yaşadığı bölgeye geri gönderildi ve o Mançuryalı kabadayıyı  yendi.Kızın zaferi, yeni sitilin ne kadar başarılı olduğunun bir kanıtıydı. Daha sonra Ng Mui yeni dövüş sanatının adını Wing Chun olarak seçti.Wing Chun günümüzde Büyük Usta Ip Man (1893-1972) tarafından aktif olarak dünyaya tanıtılmıştır.Ip Man olmasaydı bu gün Wing Chun olmazdı.Ip Man’ın 1949 yılında Hong kong’a gelişinden sonra Hong kong Macau ve Taiwan’dan başlayarak Wing Chun bütün dünyaya da yaygınlaşmıştır.

Benim Wing Chun hikayeme gelince, 1990 yılında başladı.Komşumuz olan ve Wing Chun eğitmenliği yapan 2 kardeş aracılığıyla tanıdım ve başlamaya karar verdim.Avrupa merkezli 2 farklı organizasyonda Wing Chun çalıştım ama kariyerimdeki en önemli nokta Büyük Usta Ip Ching ‘in özel öğrencisi olan Sifu Ron Heimberger’le tanışmam olmuştur.

Ron Heimberger’in mütevazi kişilik özellikleri ve bilgisi beni çok etkiledi.Wing Chun öğrenimim boyunca bilgi ve becerilerimin gelişmesinde bana büyük katkıları olmuştur.

Merkezi Hong Kong’da bulunan B.U Ip Man’ın oğlu B.U Ip Ching tarafından yönetilen Ving Tsun Athletic Association’a bağlı olarak çalışmalarımı sürdürüyorum.Uzun yıllardır düzenli olarak Hong Kong ‘a giderek Ip Ching’den özel dersler alıyorum ve seminerlerine katılıyorum.

 

PINAR: Masal gibi tarihçesi beni gerçekten her duyduğumda birkez daha büyülüyor.Özellikle de bir kadın tarafından bulunmuş olması apayrı bir duygu.

Wing chun’un fiziksel ve ruhsal denge sağladığını söylüyorsunuz, bunu açıklar mısınız?

SİFU: Evet gerçekten öyle.Wing Chun programları kişiye çok iyi bir fiziksel denge kazandırır.Kas ve kemik yapısını sağlıklı ve dayanıklı bir hale getirir.Ayrıca kemik özgül ağırlığını ve bağ dokularının esnekliğini artırarak baskı ve gerginliklere karşı güçlendirir. Wing Chun teknikleri düzenli olarak uygulandığında bedenin fiziksel performansının artmasının yanında iç organlarının çalışma fonksiyonlarını da geliştirir.Kalp ve dolaşım sistemi daha güçlü hale gelir.Enerji seviyesi artar.Böylece orta ve yüksek şiddetteki bir çok hareket en verimli şekilde yapılır.İlk öğrenci  formu (Siu Lim Tao Form) kişiye   temel tekniklerin doğru bir şekilde kullanımını öğretmesinin  yanında , fiziksel özelliklerin gelişiminde de oldukça faydalıdır.

Kişinin kendisini saldırılara karşı etkili bir şekilde koruması çok önemlidir ama daha önemli olan şey insanın iradesini ve duygularını kontrol altında tutabilmesidir.Wing Chun prensipleri kişiye sadece iyi bir dövüşçü olmayı değil,egodan uzak,sabırlı ve iyi bir insan olmayı da öğretir. Wİng Chun’ da mistik unsurlarla süslenmiş gerçek yaşamdan kopuk bir felsefi anlayış yoktur.Düşünceye ve sosyal yaşama yönelik çok farklı bakış açıları vardır.Bu prensipler yaşamım içerisinde efektif olarak kullanılabilir.Wing Chun kişiye bedensel ve ruhsal olarak kendini tanımayı,sınırlarını zorlamayı ve sorunlara karşı mücadele etmeyi öğretir.Kendini her anlamda tanıyan ve sınırlarını bilen kişinin iç huzura ulaşması daha kolaydır.

PINAR: Bu felsefeye en ihtiyacımız olan günlerdeyiz…Peki,savunma sanatı olmasına karşın dövüş gibi algılayanlar var, bunu en iyi ayıran açıklamayı sizden alabilir miyiz…

SİFU: Wİng Chun’u biz genelde savunma sanatı olarak anlatırız.Wing Chun teknikleri arasındaki uyum ve ahenk, ruhsal ve fiziksel olarak kişiye kazandırdıklarını düşündüğümüzde ,uygulamadaki ustalıklara baktığımızda sistemin sanatsal bir yönü olduğu net olarak anlaşılıyor. Dövüş sporu dendiğinde anlam daha dar ve sadece saldırı anlayışıyla yapılan bir stil gibi görünüyor.

Oysa Wing Chun saldırılara karşı çok komplike ve hızlı savunma teknikleri içeriyor.Bu yönüyle diğer stillerden net olarak ayrılıyor.

PINAR: Kadına şiddete çözüm içerikli birçok haberde birlikte yer almıştık,özellikle ülkemizde en büyük problem olan bu konuda wing chun’un nasıl bir çözüm olacağını düşünüyorsunuz?Bunu her isteyen kadın yapabilir mi ve nekadar sürede kendini koruyabilecek hale gelir ?

SİFU: Kadına şiddetin son bulmasını dileyerek şunu söyleyebilirim ki,Wing Chun bireysel olarak savunmada kadına çok büyük üstünlük kazandırır.

Günlük hayatınızda herhangi bir saldırıyla karşılaştığınızda belirli bir süre eğitimden sonra Wing Chun’u kolaylıkla uygulayabilirsiniz.Wing Chun teknikleri basit ve pratiktir.  fiziksel yapıyı zorlayan karmaşık akrobatik hareketler yoktur yani bir saldırı karşısında kolaylıkla kendinizi koruyabilirsiniz.6-12 ay arasında belirli bir düzeye gelebilirsiniz.Ama gerçek anlamda kadına şiddetin engellenmesi için toplumsal bir bilinçlendirme ve sert hukuksal önlemler gerekir diye düşünüyorum.

PINAR: Öğrenci profillerinizin çok çeşitli mesleklerden olduğunu biliyorum.Neden wing chun’u tercih ediyorlar sizce?

SİFU: Evet çok farklı meslek guruplarından insanlar var. Doktorlar, işadamları, hukukçular,emniyet görevlileri,öğrenciler vs.Herkesin Wing Chun’u tercih nedeni farklı ; kendini savunabilmek için yapanlar var,özgüven duygularını geliştirmek için yapanlar var, enerji seviyelerini artırmak ,kas ve eklem sorunlarını çözmek için yapanlar vs.

PINAR: Derece ve eğitim kısmına gelelim,bunu anlatır mısınız?

SİFU: Bizde alt, orta, ve üst öğrenci dereceleri olmak üzere 3 öğrenci derece sistemi var.Alt derecede Siu lim tao formu ve bu formun kullanımı ve temel teknikler öğretiriz.Orta derecede Chaum Kiu Formu ve bu formun yapısal olarak kullanımı ve rakiple temas kurulduğunda Chi Sao dediğimiz reflexleri ve hızlı tepkiler verebilmek için hisleri geliştiren özel çalışmaları başlatırız.Üst derecede Biu Gee Formu başlar. Bu Form çok özeldir. Öğrenciler saldırılara karşı daha serbest ve güçlü enerjiler kullanmayı öğrenir.Biu Gee potansiyel olarak rakibe büyük zararlar veren teknikleri içerir.Öğrenci dereceleri bittikten sonra yardımcı eğitmen ve eğitmen dereceleri başlar.Kısa olarak değindim ama öğrenci ve öğretmen derecelerinin eğitim programları içerikleri çok yoğundur.

PINAR: Bu yoğunluğu çok iyi biliyorum…

Türkiye’de bu işi yaptığını söyleyen birçok yer var artık ve isimleri biraz değişik,asıl “wing chun” u ayırt edebileceğimiz kriterler nelerdir? Sizin haricinizde yetkili bir kurum var mıdır Türkiye’de?

 

SİFU: Türkiye’de wing chun ya da wing tsun adıyla bu işi yapan farkli birçok organizasyon var.İki ismin kullanımı da doğrudur.Organizasyonlar arasında uygulamada ve teknik yorumlamalarda farklılıklar var.İnsanlar iyi araştırarak karar versinler benim tavsiyem bu. Ben Büyük Usta Ip Man ın oğlu Büyük Usta Ip Ching in öğrencisiyim.Hong Kong merkezli Ving Tsun Athletic Association’a bağlı olarak Türkiye’deki çalışmalarımı sürdürüyorum. Öğrettiğimiz Wing Chun, Ip Ching’in babasından öğrendiği ve bize öğrettiği wing chun’dur.

PINAR:Seminer ve etkinlikleriniz olduğunu biliyorum,merak edenler için de bilgi alabilir miyiz?

SİFU: Düzenli olarak yaptığımız yurtiçi ve yurtdışı seminerlerimiz var.Öğrencilerimiz bu seminerlerde alt ,orta ve üst dereceler için sertifikalarını alırlar.Derecelerine göre yeni eğitim programları görürüler.Yine yılın belirli zamanlarında öğrencilerin birbirleriyle olan ilişkilerini geliştirmek için farklı birtakım etkinlikler düzenliyoruz.

PINAR: Wing chun için farklı bölgelerde de okul projeniz var,bunun için neler yapıyorsunuz?

SİFU: Evet şu anda Merkez okulumuz Bakırköy’de olmak üzere,Başakşehir ve Beylikdüzü’nde okulumuz var.İstanbul’un farklı bir ilçesinde hergün sabahtan akşama kadar wing chun eğitimi verilecek bana ait bir okul projem var.Kısa sürede duyuruyu yapacağım. Farklı bölgelerde de şubeleşme çalışmalarımız devam ediyor.

PINAR: Türkiye’de wing chun denince “o ne?” diyen birçok kişi olduğunu düşünürsek, neden bukadar ağır yayılıyor sizce bu muhteşem spor?

SİFU: Evet Wing Chun ‘u eskiden insanlar hiç bilmiyordu ama Ip Man filmlerinden sonra tanınırlığı arttı.Şu an insanlar okulumuza daha bilinçli ve iyi bir araştırma yapmış olarak geliyor ama yine de Avrupa’yla kıyaslarsak daha ağır yayıldığı bir gerçek.Bizim insanımızın bakış açısı Avrupa’lılara göre daha farklı o yüzden bu ilerlemenin aynı olmasını zaten beklemiyorum ama yine de ben Wing Chun’un geleceğinden çok umutluyum.

PINAR: Kesinlikle geleceğinin parlak olduğunu düşündüğüm bir spor wing chun.

Dengeli ve sakin halinizi biliyorum, sizi de çileden çıkaran durumlar elbette vardır, bunları öğrenebilir miyiz,en çok neye sinirlenirsiniz?

SİFU: Sosyal hayatta sizi olduğu gibi beni de kızdıran durumlar oluyor ama elimden geldiğince sakin kalmaya çalışıyorum.Öfke ve korku kişiye en fazla zarar veren iki duygudur. Çinliler bu olumsuz duygulara ikiz yıkıcılar adını vermiştir.

Kavgadan önce ya da kavga sırasında kontrolü asla kaybetmemeliyiz.En çok insanların ses tonlarını yükselterek saygısız konuşmalarından hoşlanmam.

PINAR: İkiz yıkıcılar harika bir betimleme olmuş…

Öğrencilerinize ders verirken en çok nerede zorlanıyorlar ya da sabrınızı zorluyorlar? Buna ben de dahilim sevgili Sifu, tarafsız cevap bekliyorum.

SİFU: Çabanızı ve gücünüzü bilen biri olarak zorlandığımızı düşünmüyorum:)

Ben çok sabırlı biriyimdir.Çaba gösteren ve öğrenmek isteyen herkese kolaylıkla wing chun öğretebilirim.Wing Chun öğretirken dengeli bir duruş ve merkez hat üzerindeki kontroller ve esneklik çok önemli.Yeni başlayan öğrenciler en çok bu iki konuda sorun yaşıyorlar.

PINAR: İlerisi için planlarınız nedir?

SİFU: Hergün sabahtan akşama kadar Wing Chun eğitimi verilecek akademik bir okul projemden bahsetmiştim.İstanbul çok büyük bir şehir,İstanbul’daki okul sayımızı bu yıl içerisinde artıracağız inşallah.Sizinle bir proje kapsamında birçok tv ve gazete tanıtımı yaptık biliyorsunuz.Bu sayede insanlar wing chun’u daha iyi tanıdılar.Yine bu tür çalışmalara ağırlık vermeyi düşünüyorum.

PINAR:Evet gerçekten ilgi çeken projelerdi ve başarılı sonuçlar getirdi fakat buna rağmen,Wing chun’un hakettiği ilgiliyi görmediğini düşünüyorum bunun sebebi tanıtımların eksikliği mi sizce?

SİFU: Evet kesinlikle size katılıyorum wing chun hakettiği yerde değil.Tanıtım eksikliği en önemli etkenlerden biri tabi ki.Doğru tanıtım yapılmalı wing chun’un sadece savunma yönü değil fiziksel ve ruhsal etkileri ,felsefesi de anlatılmalı diye düşünüyorum.Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de doğru işler yapmayan insanlar var.Bu durumda bence wing chun,’a zarar veriyor.

PINAR: İnsanlar,wing chun’un özellikle felsefesini benimsedikleri zaman ve yeni projeler ve doğru tanıtımlarla  bu sorun da zamanla ortadan kalkacaktır.

Aklıma gelmişken sormak istiyorum.Kendisini sosyal hayattan soyutlamışken wing chun’la tanışan ve hayatı değişen bir öğrencinizden bahsetmiştiniz ve bu beni çok etkilemişti.Tekrar anlatır mısınız?

SİFU: Aslında o bahsettiğiniz kişi otistik.Sosyal hayattan kendini o soyutlamamış,insanlar onu kendilerinden farklı gördükleri için soyutlamış ve yalnız bırakmış.

O arkadaşımız 10 yıldır bizimle ve çok gelişti.İlk başladığı dönemlerde kimseyle konuşmayan ve fiziksel her hareketi yapamayan biriydi ama şimdi çok şeyi rahat yapabiliyor ve arkadaşlarıyla iletişimi çok iyi.Doktoru ailesine ne yapıyorsa çok faydası olmuş “sakın bıraktırmayın” demiş.Biz de onun aramızda olmasından çok mutluyuz.

PINAR: Bunun çok önemli ve ses getirecek bir örnek olduğunu düşünüyorum.Otizmli bireyleri topluma kazandırmak ve bunun öncesinde topluma otizmli bireylere nasıl davranacaklarını öğretmek çok çok önemli.Özellikle bu konuda da sizi gönülden tebrik ediyorum.

Peki,size ulaşmak isteyenler ne yapmalı?

SİFU: Teşekkür ediyorum.Toplumun bu gibi konularda daha hassas olması ve daha çok bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Bize ulaşmak isteyenler için web adresimiz : www.wingchunturkey.com

Merkez okul iletişim numaramız: 0212 5428067

 

PINAR:Harika söyleşi için çok teşekkür ediyorum.Son olarak sizin eklemek istedikleriniz var mı?

 

SİFU: Ben herkese yaşı ve konumu ne olursa olsun wing chun çalışmalarını tavsiye ediyorum.Ip Ching Wing Chun Turkey’in farklarını görmek için okulumuza davet ediyorum. Size de bu röportaj için çok teşekkür ediyorum,başarılarınız daim olsun.

 

Wing Chun,başta da belirttiğim gibi,yayılmasını ve özellikle şiddet mağduru kadınların ve/veya potansiyel şiddet mağduru her kadının öğrenmesini istediğim eşsiz bir savunma sporu.

Bedene iyi gelmesinin yanında ruhu da besliyor. Her sabaha başka bir kadın cinayeti haberiyle uyandığımız bu günlerde en çok öğrenilmesini tavsiye ettiğim spor dalı. Problemli insanların da tedavi süreçlerinde tamamlayıcı olacağına inanıyorum.
Kökeninde sevgisizlik yatan herkes birer şiddet elçisi,buna karşılık nekadar sevgi dolu olsalar da şiddet elçilerinin kurbanları da maalesef biz kadınlar…. İki tarafın da silkinmesi,kendine gelmesi gerekiyor.Wing Chun buna çözüm olabilir!
Özellikle,her konuda filozof kesilen sevgisiz,güvensiz,öfkeli,sabırsız,”şiddet” eğilimli insanlara sözüm.

“Wing chun’un felsefesiyle halen “gerçek insan” olabilme şansınız var! “
Sevgiyle,huzur dolu yarınlara..

PINAR TOK

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN