İran’dan dev yatırım!

25 Ocak 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
933 defa okundu.
İran’dan dev yatırım!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, ambargoların kalkmasıyla ekonomik olarak rahatlayacak İranlıların, Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarını en az yüzde 50 artıracağını belirtiyor.

İran’la P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşma, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının nihai raporuyla yürürlüğe girdi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle İran’a nükleer programından dolayı uygulanan ekonomik ve mali yaptırımlar kaldırıldı.

Türkiye’deki gayrimenkul sektörü temsilcileri, ambargonun kalkmasıyla uluslararası para transferi, bankacılık işlemleri ve yatırım konusunda rahatlayacak gayrimenkul yatırımcılarının ilk adresinin Türkiye olacağını kaydediyor.

“Durağanlaşan satışlar katlanarak artacak”

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, İran ile Türkiye’nin hem sınır komşusu hem de din kardeşi olduğuna dikkati çekerek, İranlıların Türkiye’den en çok konut alan milletlerden olduğunu söyledi.

Demir, “2011, 2012 ve 2013’te İranlılara çok konut sattık ancak Suriye’de yaşanan sıkıntılar sonrası biraz durgunlaşmıştı. İranlılar, Türkiye’yi ve Türkleri çok sever. Her ne kadar Avrupa, Afrika ve Amerika da onlar için yatırım konusunda cazip gelse de İran ve Türkiye pazarları birbirine muhtaçtır” dedi.

İran’a uygulanan ambargo nedeniyle daha önce satışta sıkıntı yaşandığını dile getiren Demir, “Yatırımcılar gizlice gelip yatırım yapıyordu. Bankalar yoluyla para gönderemiyorlardı, gayriresmi yollarla konut almaya çalışıyorlardı. Ancak artık gizli değil, serbest ve çok rahat yatırım imkanı doğdu İranlılara” diye konuştu.

Demir, ambargonun kalkmasıyla İranlı yatırımcıların ekonomik açıdan rahatlayacağını vurgulayarak, “Parası olup yatırım için bekleyen veya ekonominin rahatlamasıyla para kazanan gayrimenkul yatırımcısının ilk adresi Türkiye olacak. İranlı gayrimenkul yatırımcısının yarıdan fazla artacağını düşünüyorum. 2014 ve 2015’te durağanlaşan, hemen hemen yok noktasına gelen satışlar artık katlanarak artmaya devam edecektir” öngörüsünde bulundu.

“Yatırım özgürlüğü gelen İranlıların emlak yatırımı yüzde 50 artar”

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden gayrimenkul ve inşaat alanında, iki ülke arasında önemli iş birlikleri yapılacağını, sektörün önde gelen firmalarından iş heyetlerinin İran’a giderek tanıtım yapmayı planladığını, İran’dan da emlak yatırımları konusunda heyetlerin Türkiye’yi ziyaret etmesinin yakın olduğunu anlattı.

Kısa süre içerisinde kendilerinin de İran’a giderek projelerinin tanıtımını gerçekleştireceklerini aktaran Akbal, “Yıllardır biriken altyapı ve toplu konut projeleri ile İran bizim için de yeni iş fırsatlarının bulunduğu çok önemli bir pazar olacak. Özellikle kentlerin yüzünün yenilenmesi gerekiyor. Bunun Türk müteahhitleri için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Akbal, şimdiye kadar İranlılar ile kapalı bir ticari ilişki içerisinde olduklarını anımsattı.

Artık resmi anlamda yatırım özgürlüğü geldiğini söyleyen Akbal, “Ambargo nedeniyle İranlı yatırımcılarda korku vardı. Heyetlerle de görüşüyorduk. Finansal hareketlerde İran ile iş yapan firmaların uluslararası ambargodan dolayı takibe alınması korku yaratıyordu. Bu kalktı. Yatırımcı açısından rahatlık sağlandı. Her iki taraf için ciddi bir yatırım imkanı olacak. Türk müteahhitlik firmaları projelerini daha rahat pazarlayacak. İranlıların Türkiye’deki gayrimenkul sektörüne yaptığı yatırımlar yüzde 50 artar” görüşünü paylaştı.

“Yatırım miktarı en az yüzde 100 artar”

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, daha önce de İran ile mütekabiliyet bulunduğunu, İranlıların Türkiye’den ev alabildiğini hatırlattı.

Daha önce genelde Türkiye’de çalışan ve okumaya gelen İranlıların ev aldığının altını çizen Aşa, ancak diğer kesimlerden ve yatırımcılardan da konut talebi olduğunu vurguladı.

Aşa, şunları kaydetti:

“Her ne kadar mütekabiliyet olsa da bazı mevzuatlarda uyuşmazlık yaşanabiliyordu. Ama şu anda bu işlerin açılacağı yönünde genel kanı var. Yakın zamanda bizler İran seferlerine başlayacağız. Türk müteahhit ve emlakçılar İran’a giderek Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatacak, İranlı yatırımcılar da artık daha çok gelecek . İranlılara yapılacak konut satış adedi oldukça yükselecektir.

İranlılar İstanbul’u çok seviyor. Rahat bir sosyal yaşam buluyorlar burada. Kültürlerimiz çok yakın. Cazip yatırım imkanlarını da görüyorlar. Şu anda gerçekleşen satışın çok gelişeceğini tahmin ediyoruz. İranlıların yaptığı gayrimenkul yatırım miktarı en az yüzde 100 artar.”

“İranlılara konut satışında ciddi bir artış yaşanacak”

 

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, son 2-3 yıldır Körfez bölgesi ile ticaretlerinin çok iyi olduğunu, 2014’te şirket cirosunun yüzde 17’sine denk gelecek satışı Körfez ülkelerinin vatandaşlarına yaptıklarını söyledi.

Geçen yıl bu rakamın yüzde 42’ye çıktığını dile getiren Özyurt, “İran’ın pazarı da açılınca Pakistan ve Hindistan ile bu oranı yüzde 65’lere çıkarmayı hedefliyoruz. Şubat ayından itibaren fuarlar da başlıyor. Oralarda da İranlılara yatırım fırsatlarını anlatacağız” dedi.

Özyurt, İranlıların şimdiye kadar genelde Antalya bölgesine yatırım yaptığını anımsattı.

Bu yatırımın başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her yerine çekilebileceğini belirten Özyurt, ambargonun kalkmasıyla Türkiye’deki İranlı gayrimenkul yatırımcısının ciddi, gözle görülür anlamda artacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN