Konut kredilerinde büyük düşüş!

21 Ocak 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
936 defa okundu.
Konut kredilerinde büyük düşüş!

BDDK, ilk sinyalini geçen yıl verdiği gevşeme için somut adım attı. Tüketici kredisi ve kredi kartında karşılıklar yüzde 250’den 75’e, konutta ise yüzde 50’den 35’e indi. Yeni düzenlemeyle rahatlaması beklenen bankaların kredi iştahı artacak.

2014’te cari açığı azaltmak ve tüketime dayalı büyümeyi frenlemek için bankaların tüketici kredilerine ayırdığı karşılıkları yaklaşık 4 kat artıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sinyalini geçen yıl verdiği gevşemede ilk adımı attı. BDDK’nın bankaların iç sistemleri ve içsel sermaye yeterliliği değerlendirme süreci, likidite karşılama oranı hesaplanması, özkaynaklar, sermaye yeterliliğinin ölçülmesine dair yönetmeliklerde yapılan değişiklikler dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

BANKALARIN İŞTAHI ARTACAK

“Bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesi ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe” göre, konut kredilerinde risk ağırlığı yüzde 50’den yüzde 35’e düşürüldü. Teminatsız tüketici kredileri ve kredi kartlarında şu anda uygulanmakta olan ve kredinin vadesine göre yüzde 100 ila 250 arasında değişen risk ağırlıkları da yüzde 75 düzeyine indirildi. Tebliğde, volatilitesi yüksek ticari gayrimenkullerde karşılık oranları artırıldı. Oturma veya kiraya verme amaçlı alınan konut kredilerinde risk ağırlığının yüzde 35’e indirilmesi, son dönemde faizlerdeki yükseliş nedeniyle zorlanan tüketiciyi kısmen de olsa rahatlatabilir. Uzmanlar, karşılık oranlarının düşürülmesinin bankaların kredi verme iştahını artıracağı görüşünde.

RASYO TOPARLANACAK

Kârlılıktaki gerilemenin yanı sıra BDDK’nın aldığı önlemlerin etkisiyle bankacılık sektörünün, 2010’da yüzde 19 olan sermaye yeterlilik rasyosu, 15.5’e geriledi. İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, “Son düzenleme ile bankaların sermaye yeterlilik oranlarında 150 baz puana kadar iyileşme görülebilir” dedi.

ÖNLEMLER AMACA ULAŞTI

BDDK’nın özellikle 2014’te uygulamaya soktuğu önlemler, kredi profilini değiştirdi. Tüketici kredilerinin toplam kredi hacmindeki payı yüzde 32’den 25’e geriledi. Bankaların kredi hacminin yüzde 41.5 arttığı 2013 sonundan 2015 eylül ayına kadar olan dönemde, tüketici kredisi ile kredi kartlarındaki artış yüzde 14.4’te kaldı. Geçen yılın 9 aylık döneminde krediler yüzde 19.4 artarken, bireyseldeki büyüme yüzde 6.7’de kaldı.

TÜKETİCİYE GELİR SINIRI İÇİN GERİ SAYIM

BDDK, bankaların risk ağırlıklarını düşürerek sektörü rahatlatıp kredilerde genişlemenin önü açarken, bir yandan da bireysel kredilerde tıpkı kredi kartında olduğu gibi limit getirmeye hazırlanıyor. Tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş için düğmeye basıldı. Kredi kartlarında tüketiciler şu anda gelirinin 4 katına kadar limit kullanabiliyorlar. Gelir 2 bin 500 lira ise en fazla 10 bin liralık kredi kartı limiti olabiliyor. Yapılacak düzenleme ile özellikle otomobil ve ihtiyaç kredilerine gelir bazlı limit getirilmesi planlanıyor.

GEVŞEME İSTENDİ

Bankaların sermaye yeterliliklerinin Basel 3 sonrası daha da baskılanması beklenirken, sektör yetkilileri alınan önlemlerde gevşeme talep ediyordu. Analistler, bankaların kredi portföylerine bakıldığında Vakıfbank, Garanti ve Yapı Kredi’nin olumlu etkilenecek bankalar olmasının beklendiğini kaydetti. Konut kredisinde ise özellikle Vakıfbank ve Halkbank’a olumlu yansıması bekleniyor.

Sabah

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN