Dr. H. Sedat Üründül vefat etti

6 Ocak 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1982 defa okundu.
Dr. H. Sedat Üründül vefat etti

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne hayat veren Atatürk Barajı başta olmak üzere altyapı ve müteahhitlik sektörü adına Türkiye’de mihenk taşı olmuş İstanbul Harbiye Radyoevi, İstanbul Opera Binası (Atatürk Kültür Merkezi), İstanbul Haydarpaşa Silosu ve İzmir Alsancak Silosu’nun yanısıra pek çok fabrika, soğuk hava deposu, tahıl silosu, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, liman, konut, iş merkezi, hastane, kanalizasyon, baraj, hidroelektrik santrali, sulama kanalı, askeri füze rampaları ve radar tesisleri gibi projelerde imzası bulunan Türkiye’nin önde gelen iş adamlarından Üründül Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Dr. Halil Sedat Üründül 4 Ocak 2016, Pazartesi günü hayatını kaybetti.

97 yaşında İstanbul’da vefat eden Üründül’ün kaybı, başta Üründül Grubu olmak üzere iş dünyasında büyük bir üzüntü yarattı. 6 Ocak Çarşamba günü (yarın) Teşvikiye Camii’ne götürülecek olan Üründül’ün naaşı, öğle namazını müteakip Zincirlikuyu’daki aile mezarlığında defnedilecek.

Azim, tevazu ve başarıyla dolu 97 yıl

İTÜ Vakfı’ndan temin edilebilen “İtibar ve İtimat” adlı biyografi kitabında Ata İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak Atatürk Barajı yıllarını anlatırken “O bir prestij projesi idi ve tüm ortaklar olarak sorumluluğumuza müdrik idik. Çalışanlarımıza saygı duyduk ve Türkiye’nin kalkınması için kollarımızı sıvadık. “diyen Üründül 70 yıllık iş hayatında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne hayat veren ve Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak anılan Atatürk Barajı gibi birçok başarılı projenin altına imza attı.

Oğlu Ömer Üründül ise kitapta babasını “ ‘İtibar’ ve ‘itimat’ kelimeleri babamı çok iyi anlatır. Sedat Üründül benim babamdır ama çevresindeki herkesin ağabeyidir. Kimsenin fark etmediğini görmediğini babam görür.” şeklinde ifade etti.

  1. Sedat Üründül’ün Biyografisi

Üründül Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Dr. Halil Sedat Üründül, 16 Ocak 1919 yılında İstanbul’da  doğdu.  İlkolulu ve Ortaokulu Şişli Terakki’de okudu.1938 yılında Kabataş Erkek Lisesi’ni bitiren Üründül, yüksek öğrenimini 1946 yılında mezun olduğu İTÜ İnşaat Fakültesi’nde yaptı. Okulu bitirmesinden 1 ay sonra 1946 yılında işe başladığı Yolal İnşaat’taki tecrübesi 18 yıl sürdü. Şantiyecilikle geçen bu yıllarda Türkiye’nin tarihinde sembol olacak yapıtlardan İstanbul Harbiye Radyoevi, İstanbul Opera Binası (Atatürk Kültür Merkezi), İstanbul Haydarpaşa Silosu, İzmir Alsancak Silosu, İzmir Kağıt Fabrikası 2. Kısım, İzmir Halkapınar Dokuma Fabrikası, İzmir Merkez Bankası, Topkapı-Silivri Karayolu, Silivri-Tekirdağ Karayolu, İstanbul NIKE Füze Rampaları (NATO), İstanbul Şehiriçi Yolları, İstanbul Üniversitesi 2. Dahiliye Kliniği, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Beyazıt Meydanı Düzenlemesi, Kemalpaşa 1. ve 2. Kısım Sulaması, Bandırma Limanı, Good Year Lastik Fabrikası, Unkapanı Toptancılar Çarşısı inşaatlarına imza attı.

Beraber çalıştığı iki mühendis arkadaşı ile 1966 yılında Palet İnşaat Şirketi’ni kurdu. Altyapı ve müteahhitlik sektörüne fabrika, soğuk hava deposu, tahıl silosu, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, liman, konut, iş merkezi, hastane, kanalizasyon, baraj, hidroelektrik santrali, sulama kanalı, askeri füze rampaları ve radar tesisleri gibi pek çok eseri kattı. Bunlardan bazıları; Atikhisar Barajı, Mengen Devrek Karayolu, Dorukhan Karayolu Tüneli, Tecer-Kangal Demiryolu, Sakarya Nehri Seddeleri, Sincan-Arifiye 3. Kısım Demiryolu, Çanakkale, Niksar HES, Cevizli Regülâtörü HES, Köklüce Su Tüneli ve HES, Güzelcehisar Barajı, Kalkandere Regülatörü ve Yokuşlu HES, Bahçelik Projeleri, Büyük İstanbul İçme Suyu 2. Merhale Projesi oldu.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN