Türk Çelik Sektöründen KKTC’ye büyük destek

30 Kasım 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
998 defa okundu.
Türk Çelik Sektöründen KKTC’ye büyük destek

Akdeniz’in Mavi İncisi Kuzey Kıbrıs’ın barış ve istikrarına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Barışa giden yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi” pek çok sektörü bir araya getirdi. Zirvede, Türk çelik sektörünü temsilen bir konuşma yapan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Kıbrıs sorununun çözülmesi ile birlikte ihracatımızın çok daha yüksek seviyelere çıkacağını öngörüyoruz. KKTC’nin büyüme hamlesinde üzerimize düşen sorumluluğu başarıyla yerine getireceğiz” dedi.

Çelik İhracatçıları Birliği, siyasi çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başladığı ve çözüme bir adım daha yaklaşıldığı Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen, “Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi”nde Türk çelik sektörünü temsilen yer aldı. Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi himayesinde Avrupa İşadamları Kulübü, Uluslararası Diplomatlar Birliği ve Girne Amerikan Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği zirveye, Türkiye ve Kıbrıs’ın yanı sıra Almanya, Polonya, Fransa, Mısır, Çin, Katar, Kazakistan, Moldova ve Yunanistan’dan üst düzey yöneticiler, farklı sektörlerden yatırımcılar, iş insanları ve akademisyenler katıldı. Kıbrıs’ın siyasi, sosyal, ekonomik geleceğinin tartışıldığı zirvenin gündemini yeni işbirliği ve yatırımlar oluşturdu.

Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nde konuşan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Bugüne dek dünya ve Türkiye gündeminde salt siyasi sorunlar ve çözümsüzlük tablosu ile gündeme gelen Akdeniz’in İncisi Kıbrıs’ta ekonomiyi, yeni işbirlikleri ve yatırımları konuşuyor olmak mutluluk verici bir gelişme. KKTC yönetimi, yapısal ekonomik sorunlarının çözümü, özel sektörün gelişimi ve yerli-yabancı yatırım olanaklarının artırılması konusunda ciddi adımlar atıyor. AB’ye üyelik sürecindeki ilerleme dünya ile entegrasyonu sağlayacak. Kıbrıs için temennimiz bir an önce çözüme ulaşılması ve akabinde ekonomik refah ve gelişme ile bu sürecin güçlendirilmesidir. KKTC’nin, adada nihai çözüme ulaşılmasıyla birlikte daha büyük ekonomik başarılara imza atacağına inancımız tamdır” dedi.

Türk çelik sektörünün mevcut durumu ve sektörde yaşanan gelişmeler ile ilgili bilgiler verenNamık Ekinci, “Türkiye’nin KKTC’ye çelik ihracatı 5 yılda ortalama yüzde 4,8 oranında artarak 100 bin tona ulaştı. En çok ihraç edilen ürünler inşaat çeliği, dikişli boru ve yapısal çeliktir. 2015’in 10 ayında ise KKTC’ye çelik ihracatımız yüzde 2,5 artarak 82 bin ton oldu. Kıbrıs sorununun çözülmesinin ardından ihracatımızın çok daha yüksek seviyelere çıkacağını öngörüyoruz. Ayrıca lojistik yakınlığın tedarik sürecinde ne kadar önemli avantajlar sağladığını göz önüne alırsak Kıbrıs’ın önemli bir aktarma limanı olan İskenderun Limanı’na yakınlığının ekonomik büyümesine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ÇİB Başkanı Namık Ekinci sözlerine şu şekilde son verdi: “KKTC’nin AB ve uluslararası alana entegrasyonu, ekonomik anlamda bir sıçrama yaratacak, halkının refah ve gelir seviyesini artıracaktır. Türk çelik sektörü, ihraç pazarlarındaki standartlar ve akreditasyona sahip kaliteli ürünleri, teknoloji ve katma değere yatırım yapan vizyonu, dünya çapındaki referans ve deneyimi ile KKTC’nin büyüme hamlesinde üzerine düşen sorumluluğu başarıyla yerine getirmeye hazırdır.”

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN