O alan Danıştay’dan döndü!

25 Kasım 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1250 defa okundu.
O alan Danıştay’dan döndü!

İstanbul Sultangazi’de 6 bin kişinin yaşadığı bir site için Bakanlar Kurulunun verdiği ‘riskli alan’ kararı Danıştay’dan döndü. Danıştay Ondördüncü Daire, 18 hektarlık alan için verilen kararının yürütmesini durdurdu.

Sultangazi ilçesinde, en çok yeşil alanın bulunduğu ve çevre düzenlemesi ile görece daha iyi bir durumda olan Cumhuriyet Mahallesi’nde 2 yıldır diken üstünde yaşayan aileleri rahatlatan bir karar çıktı. Semt sakinleri, Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edilen evleri için uzun bir süre çeşitli etkinlik ve eylemler yaptı. Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazetede yayınlanması üzerinde, kararın iptali için dava açıldı.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

Dosyaya, Danıştay Ondördüncü Daire baktı. Danıştay’ın 21 Ekim’de oybirliği ile aldığı karar, taraflara önceki gün ulaştı. Danıştay, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Yürütmenin durdurulması kararından sonra iptal kararının çıkması sonrası, davanın tarafı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz hakkı bulunuyor.

RİSKLİ AMA NEYE GÖRE

Danıştay kararında, gayrimenkul değeri artan bölge için alınan ‘riskli alan’ kararının soyut dayanaklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, söz konusu bölgedeki evlerin risk taşıdığına dair bilimsel bir raporun ortaya konulamadığı ve dosyaya sunulmadığı vurgusu yapıldı. Sultangazi Belediyesi’nin talebinin hazırladığı ‘riskli alan dosyası’na eleştiri getirilen kararda, “…Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

AV. BAHÇIVAN: KARAR ÇOK ÖNEMLİ

Semt sakinleri adına davaları takip eden isimlerden Av. Atilla Bahçıvan, Danıştay kararının oldukça önemli olduğunu vurgu yaptı. Av. Bahçıvan, kararda, ‘mülkiyet hakkına özel bir vurgu yapıldığına işaret etti. Bahçıvan, bir bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için, yönetmeliğin çok açık hükümleri var. ‘Bunlar yerine getirilmeden bir bölgeyi riskli alan ilan edemezsin’ diyor Danıştay. Av. Bahçıvan, “Danıştay ayrıca, olası bir depremde riskli alan kapsamına alınan binaların nasıl bir tepki vereceğinin raporla ortaya konulması gerektiğine vurgu yapıyor. Üstelik bu raporun tartışmaya yer vermeyecek kadar net olması gerektiğine işaret ediliyor” dedi

‘MÜLKİYET HAKKI’ VURGUSU

Kararda, mülkiyet hakkının önemine de sıklıkla atıfta bulunularak hem Anayasa hem de uluslar arası sözleşmelerle bu hakkın koruma altına alındığına işaret edildi.

HER BİNANIN 800 METREKARE BAHÇESİ VAR

Riskli alan ilan edilen bölgede 116 bloktan oluşan bin 168 dairenin bulunuyor.  Binalar 27 yıllık. Mahallede 5 bine yakın da semt sakinlerinin diktiği ağaç bulunuyor. Binaların oturum alanı 30 bin metre kare… Bahçe, yol, park ve sosyal donatı alanları ise 155 bin metre kare. Binalardan 5 kat daha fazla toplanma alanımız mevcut. Her binanın, yolları hariç yaklaşık 700-800 metrekare bahçesi bulunuyor.

İMAR PLANINA DA İPTAL

Öte yandan Danıştay’ın kararı dışında, Cumhuriyet Mahallesi için hazırlanan imar planı da iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nün bölge için 24 Nisan 2014 tarihinde askıya çıkardığı imar planının iptali için semt sakinlerinin kurduğu dernek aracılığı ile dava açıldı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi, imar planlarını iptal etti. Kararda, imar planı hazırlanırken, semt sakinlerinin fikrinin alınmadığına dikkat çekildi.

Hürriyet

Haber Zaman Gazetesi’nde şöyle yer aldı;

İstanbul’da TEM Otoyolu’nun yanı başındaki Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi’nde planlanan kentsel dönüşüm projesi başlamadan iptal oldu.

Mahalle sakinlerinin, ‘rant yoluyla gerçekleşecek olan kentsel dönüşüm projesi’ istemiyoruz diyerek müracaat ettiği Danıştay 14. Daire, Bakanlar Kurulu’nun bölge için aldığı ‘riskli alan’ kararının yürütmesini durdurdu. Kararda, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daire Kurulu’na itiraz yolunun kapalı olduğu vurgulandı.

Cumhuriyet Mahallesi’nde 185 bin metrekarelik 166 bloktan oluşan 1168 dairenin bulunduğu ve 5 bine yakın kişinin yaşadığı Siteler bölümü, Sultangazi Belediye Başkanlığı’nın talebiyle Bakanlar Kurulu tarafından 6 Şubat 2013’te ‘riskli alan’ ilan edildi. Sultangazi Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu raporda, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki binaların 25-30  yıllık olduğu, yapılarda yapay dolgular yapıldığının gözlemlendiği, yapıların temel derinliklerinin 3 metre olduğu ve yapıların dolgu zeminine oturduğu gibi gerekçeler yer alıyordu.

KARAR TEKNİK BİR RAPORA DAYANMIYOR

Mahalle sakinleri evlerinin yıkılmasına dayanak oluşturacak kararın iptali için yargıya başvurdu. Danıştay 14. Daire, ‘riskli alan’ kararının, detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı kanaatine vardı. Bakanlar Kurulu’nu ‘riskli alan’ kararına dayanak oluşturan belediye raporunun gözlemsel genel bilgiler içerdiği, İstanbul’da daha önce yaşanan depremlerde zarar gören yapıların tespit edilmediği, yapılardan numune ve karot alınmadığı, yeterli bilgi içermediği tespitinde bulundu. Danıştay 14. Daire, ‘riskli alan’ kararının yürütmesinin durdurulmasına 21 Ekim 2015 tarihinde oybirliği ile karar verdi. Kararda, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daire Kurulu’na itiraz yolunun kapalı olduğu vurgulandı.

TOZKOPARAN’DAKİ ALAN DA KALDIRILMIŞTI

Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ortaklığıyla 2003’te hazırlanan raporda Cumhuriyet Mahallesi’nin zemininin sağlam olduğu vurgulanmıştı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçen ay, Güngören Tozkoparan Mahallesi’ndeki ‘riskli alan’ kararının da yürütmesinin duruldurulmasına karar vermişti.

 

Zaman

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN